Bernhard Ott – Nekorunovaný kráľ veltlínov


Bernhard Ott – Nekorunovaný kráľ veltlínov
/Ján Záborský/
 
Rakúšania si ten náš nechcený stredoeurópsky veltlín predsa len adoptovali za vlastné dieťa, niekedy na prelome milénií.  Aj napriek tomu, že mali za sebou sériu trápnych prieťahov s glykolom v osemdesiatych rokoch. Po počiatočných úškľabkoch okolitých stredoeurópanov však nastalo veľké prekvapenie, oni s tým veltlínom totiž urobili dieru do sveta. Kto to vtedy tušil, že v New Yorku a Londýne budú tak zadubení, že ich nebude zaujímať naše polosladké Chardonnay a krásne paprikový Cabernet, ale zrovna „trápny veltlín".  
 
 
Manželia Šuchterovci zo spoločnosti Vinera vytrvalo pokračujú v prieskume rakúskych vín. Odhaľujú poklady,  s ktorými sa naši susedia presadili v najlepších reštauráciách v tých najväčších svätových metropolách.  Akosi prirodzene sa v sortimente spoločnosti Vinera nachádzajú menší vinári, pre ktorých je prvoradá úcta k polohe vinohradu. Vinári, ktorí s nadšením a pokorou rozprávajú o kontinuite ročníkov. 
 
 
Bernhard Ott je dnes je už štvrtou generáciou, ktorá sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu. Veltlínom je doslova posadnutý a asi aj preto má doma prezývku Mr. Veltliner. Vinárstvo v súčasnosti sídli v oblasti Wagram. Obhospodaruje približne 25 ha vinohradov, z čoho veltlín tvorí deväťdesiatsedem percent! Korene najlepších vinohradov sa vnárajú hlboko do sprašového podložia, ktoré má svoj pôvod v Alpách. Koncom osemdesiatych rokov sa už väčšine miestnych nechcelo obrábať vinohrady vysadené na ťažko dostupných terasách a paradoxne tak opustili najlepšie polohy. Ott trpezlivo skupoval tieto staré a opustené terasy. Tam, kde boli staré vinohrady v dobrej kondícii ich ponechal, väčšinu však vyklčoval a vysadil nanovo Veltlínskym zeleným.  V roku 2006 prešiel vo vinohradoch kompletne na biodynamickú produkciu. Ako povedal sám Bernhard Ott, bol to šialený rok, lebo vtedy pocítili silu chemickej loby. Keď prestali používať chémiu, mali vo firme kontrolu snáď z každej štátnej inštitúcie, ktoré sa snažili dokázať, že bez chémie to predsa nemôže ísť. 
Čas však ukázal, že to ide.  
 
 
Hrozno zbierajú postupne na tri krát. Väčšina vína zrie v nerezových nádobách a prekvapujúco sa Bernhard neposunul v kontexte stredoeurópskej tradície k dreveným sudom, ale svoj pohľad zamieril ďalej, na východ do Gruzínska. V roku 2009 doviezol priamo z Gruzínska hlinené amfory, „kvevri" a začal robiť  časť veltlínu starodávnym tradičným spôsobom.  Dôvodom pre tento radikálny krok bola jeho vnútorná túžba cítiť, ako vonia a chutí originálny veltlín. Preto sa snaží vytvoriť  také podmienky, aby veltlín dostal priestor prejaviť sa v plnom rozsahu svojích možností. 
 
 
Bratislavská degustácia sa konala v reštaurácii KoGo, ktorá sídli na Hviezdoslavovom námestí. Na tomto mieste treba spomenúť, že v ten deň sme mali možnosť predegustovať výnimočné prémiove vína. Napárovať ich k vhodnému jedlu je profesionálna výzva pre každého someliéra. 
 
 
Na degustácií boli nasledovné vína:
1. Grϋner Veltliner der Ott. Ročníky: 2012, 2011, 2010
2. Grϋner Veltliner Feuersbrunner Spiegel. Ročníky: 2012, 2011, 2010
3. Grϋner Veltliner Engabrunner Stein. Ročníky: 2012, 2011, 2010
4. Grϋner Veltliner Feuersbrunner Rosenberg. Ročníky: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006
5. Grϋner Veltliner Qvevre ( z amfory ). Ročníky: 2011, 2010, 2009
 
 
Degustačné poznámky k niektorým vínam
 
Grϋner Veltliner der Ott. 2012
Svieža mladá vôňa, elegantná. Svieže kyselinky. Cítiť mladosť vína. Štruktúra je pevná a jasná. Čas ju určite uhladí.
 
Grϋner Veltliner der Ott. 2011 - Magnum
Najuležanejšia vôňa. Dotyk bieleho korenia. Kyselinky sú jemné. Chuť je komplexná a maslová. Parádne štrukturované telo. Dlhá dochuť.
 
Grϋner Veltliner der Ott. 2010 
Vôňa je veľmi jemná, postupne sa otvára. Svieže a pevné kyselinky. Štruktúra tela je menej mohutná ako pri 2011, ale má eleganciu. 
 
Grϋner Veltliner Feuersbrunner  Spiegel 2011
Vo vôni sa prelínajú minerálne vône s jemným dotykom ovocia. Kyselinky sú jemné, ale pevné. Cítiť trochu zvyškového cukru. Štruktúra je hlboká, pôsobí seriózne. Víno ma dlhú dochuť a silný charakter.
 
Grϋner Veltliner Engabrunner Stein 2011
Jemná vôňa s herbálnym tónom. Jemné kyselinky. Trošku zvyškového cukru, aj vďaka tomu pôsobí telo guľato. Elegantné víno. Cítiť, že víno pochádza z vinohradu s nižšou nadmorskou výškou, kde je teplejšie.
 
Grϋner Veltliner Feuersbrunner  Rosenberger 2006
Jemné dotyky korenia a ovocia už vo vôni začínajú ustupovať terciálnym arómam. Toto víno keby dostalo čas ( čo na degustácii jednoducho nebolo možné ), tak by určite predviedlo bohatý sortiment vôní, ktoré by sa v čase menili. Som o tom hlboko presvedčený. Telo je vyvážené, jemné, plné nuansí a jemných odbočiek. Veľké víno.
 
Grϋner Veltliner Qvevre 2009
Vôňa je jemnučká, pikantná a podmanivo omamná. Postupne sa otvára. Svieže, ale prekvapivo jemné kyselinky. Štruktúra tanínov je výrazná. Trochu to pripomína vylúhovaný čierny čaj. Pre prirovnanie, asi najbližšie sú štruktúrou k tomuto oranžové vína.  Dochuť je dlhá a výrazná. Víno má svoj štýl, výrazný charakter a expresnívnu eleganciu. Výzva do gastronómie na párovanie s jedlom. Vďaka výraznej štruktúre víno určite znesie aj ťažšie jedlá ako klasický veltlín.

Bernhard Ott sa doslova a do písmena ponoril do sveta veltlínu. Jeho vína sú jemné a plné elegancie. Rozdiely sú dané polohou vinohradov a ročníkom. Možno práve kvôli tej jemnosti sa zdajú jeho vína niekomu náročné, pretože vyžadujú otvorenú myseĺ a vnútornú citlivosť. Vnímavemu konzumentovi však za odmenu ponúkajú úprimnú výpoveď o veltlíne z Wagramu.
 
Bernard Ott, ORANGE wine vs. KVEVRI wine video (SK titulky)