BOTT FRIGYES - DEGUSTÁCIA ROČNÍKA 2012 / PÁROVANIE VÍN A JEDÁL

 Správne spárovať kvalitné víno s jedlom si vyžaduje arzenál trénovaných chuťových buniek, cit pre rovnováhu a hlavne odhodlanie experimentovať. Vinárstvo Bott Frigyes spolu so šéfom reštaurácie Prímás Pince v Ostrihome, Tiborom Jászaim, tieto schopnosti na 100% ovládajú, čo potvrdili 18. novembra pri príležitosti oficiálneho predstavenia kolekcie vín ročníka 2012 od vinárstva Bott Frigyes. Vďaka pozvánke som sa za vinovatívne.sk tejto vinársko-kulinárskej spoločenskej udalosti zúčastnil a rád by som aspoň takto sprostredkovane priblížil vybrané kombinácie jedál a vín ktoré navzájom tvorili neočakávané chuťové zážitky. Pred ich predstavením je treba poznamenať, že všetky suroviny použité pri príprave jedál zabezpečil pán Bott Frigyes výsostne zo Slovenska, z dôrazom na okolie Mužle, kde sa nachádza jeho vinárstvo a vinohrady. Samotné jedlá pripravil a priviedol do dokonalosti hlavný šéfkuchár reštaurácie na základe odporúčania vinára. Pán Figyes tiež prezradil jeho osobnú TOP kombináciu, a to rybacie consommé so žeruchovou nátierkou s Veltlínskym zeleným 2012.
 
...čo by ste si vybrali Vy?
 
 
1. Tatársky biftek z mäsa mladého býčka so zeleninou a bylinkami.
– Granum Cuvée 2012 (kupáž Sauvignon blanc, Tramini, Pinot blanc a Vlašského rizlingu)
 
2. Kačacie rilette s kozím syrom.
Pinot blanc 2012
 
3. Banskobystrická kačacia pečeň na slivkách s mandľami.
Tramini 2012
 
 
4. Rybacie consommé so žeruchovou nátierkou.
Veltlínske zelené 2012
 
5. Paštéta z mladej sliepky so želé z kvasených uhoriek a jablkom.
Rizing vlašský 2012
 
6. Zeleninový tatarák so sushi zo zubáča a kvasených sleďov.
Rizling rýnsky 2012
 
 
7. Zajac plnený pečenou paprikou z Pohronia.
Sauvignon blanc 2012
 
8. Filety zo špeciálne údenej mangalice s rezancami z hubových palaciniek a vyprážanými teľacími nožičkami.
Super Granum (kupáž autochtónnych odrôd – Lipovina, Furmint a Juhfark)
 
9. Filety z mangalice krájané pred hosťom, podávané s kadarkovo–cibuľovým džemom a zeleninou julienne.
Kadarka 2012
 
10. Paradajkové kačacie guľky pripravené na kačacej masti.
Pinot noir 2012
 
 
11. Jahňacie závitky na červenom víne so sušenými čiernymi olivami, konfitovaným cesnakom a pomarančovo-cviklovým pyré.
Frankovka modrá 2012
 
12. Čokoládová pena s marhuľovým džemom z Mužle.
Vinculum 2012
 
13. Kôprovo tvarohový rez na sladkej keksovej podstielke.