Côte d’Or / Bourgogne 2014

Víno, jedlo, tradície, hodnoty - Burgundsko, október 2014.

 

Foto - video príbeh / Juraj Konečný / 

 

 

 

 

 

Profesionálny someliér Gabriel Angermaier rozpráva o vínach Burgundska, pravidlách miestneho vinárstva, apelačnom systéme, čítaní vigniet, prípadne ako si vybrať Burgundské víno...., všetko, čo sme sa dozvedeli pri vypití 1 fľaše Pinot noir. Video je v agličtine.

 

 

 

 

 

Route des Grands Crus - z Dijonu do Maranges cez 38 vínnych zastávok, 60km „cesta“ cez vinice Grand Cru. Nevšedná turistická atrakcia Burgundska, konkrétne Côte de Nuits and the Côte de Beaune, kvôli ktorej sem cestuje celý svet. Absolvovať sa dá bicyklom, peši, prípadne autom (len kto bude šoférovať ..)

 

 

Chambertin-Clos de Bèze, vinica Grand Cru patrila od r. 630 mníchmi opátstva Bèze, ktorí ju kultivovali do r. 1789, kedy im bola odobraná počas Francúzskej revolúcie. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia prešla na bio produkciu, pár rokov neskôr na biodynamické dorábanie vín.

 

 

Koncom októbra sa vo viniciach (na fotke vidieť pána zodpovedného za vinice Romané Conti) rieši výmena starých koreňov viniča (medzi 60 až 100 ročných) za mladé.

 

 

Ukážka nového štepu z vinice Musigny, ktorá má právo ako jediná v Côte de Nuits dorábať biele Grand Cru, samozrejme z odrody Chardonnay. Štepená časť je ako najzraniteľnejšia chránená voskom (napr. proti mrazu). Proces štepenia prebieha v „škôlke“, kde sa vitis vinifera štepí na rezistentný americký koreň. Takýto štep je označený dvoma kolíkmi z oboch strán pozdĺž radov odrastených koreňov.

 

 

Clos de Voujeot, 50 hektárov viníc Grand Cru je rozdelených medzi 80 (!!) majiteľov (najväčšia vinica Grand Cru v Côte de Nuits). Zem sa medzi jednotlivými radmi hrozna každú jeseň pluhuje a nahŕňa na korene. Zabráni sa tým mrazu a vytrhaním plytkých koreňov sa zabezpečí ich rast do hĺbky cca. 20m.

 

 

Grand Cru Domain Romané Conti, je výnimočne názov vinohradu, ako aj názov značky vína. S rozlohou 1,8 ha patrí k menším a je výnimočný monopolom jedného vlastníka. Ročná produkcia je medzi 4 a 6 tisíc fľašami, pričom ich ceny sa pohybujú medzi 3 až 5 tisíc eurami za mladšie vína. Staršie ročníky idú v cenách drahších áut. Vína dorábajú biodinamicky s nízkymi výnosmi hrozna (okolo 30 – 35 hl na hektár) a majú dlhý potenciál zrenia vo fľaši, medzi 20 až 50 rokov, často krát dlhšie.

 

 

Cesta do Volnay, dediny dorábajúcej len červené vína (samozrejme Pinot noir), lemovaná na jeseň zlatým odtieňom svahov Côte d’Or. Jednotlivé korene sú vysadené relatívne na husto (cca. 12 tis. / ha) za účelom ich „vystresovania“. Touto prirodzenou „súťažou“ sa zabezpečí, že korene prerastú hlbšie do zeme za živinami, čo sa prejaví na mohutnosti, komplexnosti chutí a schopnosti vína dlhšie zrieť. Pokračujeme ďalej..

 

 

Vinohrady v Chablis sú známe kimeridžským vápencovým podložím tvoreným pozostatkami fosílií z morských ustríc, čo dodáva vínu špecifickú kriedovosť a mineralitu.

 

 

V regióne sa pestuje takmer výlučne odroda Chardonnay, z ktorej je dorábané svetoznáme Chablis. Dohromady sa regióne nachádza 40 viníc Premier Cru a jedna vinica Grand Cru rozdelená na 7 parciel, všetky sú polohované na juh.

 

 

Miestna špecialita francúzskej kuchyne (ochutnal som len hryz) - andouillette, grilovaná domáca klobása z bravčových vnútorností s vína, cibule a korenia podávaná s dijonskou horčicou, hranolkami a samozrejme vínom Chablis. Pre info, o kvalitu tohto pokrmu sa stará združenie "Association amicale des amateurs d'andouillette authentique" :)

 

 

Na dnešnú zmiešanú degustáciu niekoľkých vinárstiev sme boli pozvaní do pivnice v dedinke Fixin. K vínam boli podávané 2 druhy syra, Comté, najznámejší syr regiónu Jura a Epoisse, burgundský syr ručne trený s brandy. Vínny “flight” prebiehal chronologicky podľa AOC klasifikácie (Appellation d'Origine Contrôlée), čiže od regional appellation, village appellation, následne Premier Cru a veľké finále, Grand Cru.

 

 

Jedna z degustovaných vzoriek, Nuits Saint Georges Les Argillats Vieilles Vignes 2012, AOC apelácia “village” je z konkrétneho vinohradu Les Argillats (na mape naň ukazujem perom) v mestečku Nuits-Saint-Georges. Toto víno, ako všetky červené vína produkované pánom Marchandom nebolo filtrované, pri bielych vínach na čírenie používa vaječný bielok. „Priemyselná“ filtráciu vinár podľa jeho slov nepoužíva aby sa zabránil odstráneniu žiadúcich chuťových a senzorických elementov z vín.

 

 

Kamarát pána Marchanda, mäsiar, na degustácie dodáva domáce, ručne robené a vyzreté saucisson (niečo ako klobása, ale úplne iné;) s rôznymi príchuťami (z ľava do prava: natural, horčicové semiačka, burgundské brandy, čierne korenie, syr comté a šalotka), francúzska mäsová pochúťka.

 

-------------------------------------------------------------------------------------- 

Burgundsko je ultimátny cieľ za poznaním vína. V kombinácii s tými správnymi ľuďmi dokáže zmeniť cestu, ako by Bruce Lee povedal, BE WINE MY FRIEND.....