Festival autentických vín na Moravě

 

aneb 4. ročník otevřených sklepů

 

(autor fotoblogu - Juraj Konečný)

 

 

 

Miesto konania festivalu bolo autentické samé o sebe. Areál vínnych pivníc “Tihelňa” poskytol úkryt pred nemilosrdným slknom vďaka stromom a arkádam starých pivničných domov. V tomto vinárskom skanzene si vínomilci od druhej pobede do neskorých nočných hodín prechutnávali 10 autentických vinárstiev z Moravy a južného Slovenska (Petr Koráb, Richard Stávek, Ota Ševčík, Zdeněk Vykoukal, Strekov 1075, Kasnyik rodinné vinárstvo, Mátyás, Tomáš Čačík, Jiří Šebela, Vinařství Válka).

 

 

 

 

 

 

Odpoveď na otázku; Čo je vlastne autentické víno ponúka dokument Charta Autentistu, ktorou sa pri pestovaní hrozna a dorábaní vína riadi každý z festivalových vinárov. Uprednostňujú postupy pestovania vínnej révy zohľadňujúce princípy ekologického pôdohospodárstva s cieľom udržiavať dlhodobú úrodnosť a biologickú aktivitu pôdy, zachovať biodiverzitu a život vo vinohrade. Autentisti nepoužívajú herbicídy, syntetické insekticídy a systémové fungicídy, hrozno ošetrujú látkami schválenými pre biologické vinohradníctvo.

 

 

 

 

 

Richard Stávek z Němčičiek, jedna z hlavných postáv festivalu, ponúkol zo svojich malých šarží klasických, viac-odrodových cuvée tradičných moravských odrôd; Vlašák, Müller, Neuburské, Ryňák - korenisté, elegantné oranžové víno Špigle-Bočky 2013 (zrelo 14 dní na šupkách). Potešilo tiež ľahké, sviežo ovocné cuvée Ryšák 2014 založené na Frankovke doplnenej 10% Zweigeltom. Richard Stávek necháva často svoje vína zrieť na kaloch (metóda sur lie), ktoré vďaka občasnému premiešaniu (batonnage) dodávaja vínam plnosť, štruktúru a bohatú aromatiku.

 

 

 

 

 

Výborne naladený vinár Petr Koráb spolu s manželkou hostili návštevníkov festivalu 11 autentickými vínami (vrátane 2 bubliniek). Okrem iných od neho potešil plnší, šťavnatý, korenisto-krémový Sauvignon blanc 2013 Sur lie (na kaloch dorába všetky červené odrody), pripomínajúci v aromatike exotické ovocie s náznakmi kokosu. Pinot noir 2013 priniesol zážitok ľahkého, ovocného vína v ktorom pozorný pôžitkár nájde nenápadne intenzívnu hru živých kyseliniek a višňových cukríkov. 

 

 

 

 

 

Okrem tradičných grilovaných pokrmov gurmánov kŕmila Maryna s partiou so spoločnosti Laskominy od Maryny. Osobne ma asi najviac potešili dva druhy bravčového rillettes, jeden s bielym vínom a citrónom, druhý s červeným a kořeňovou zeleninou na domácom kváskovom chlebe, ako aj quiche s lososom a špenátom a focaccia s paradajkami a rozmarýnom. Fajn základ pre ďalšiu degustáciu.

 

 

 

 

 

Malé festivaly sú miestami stretnutí ľudí s rovnakým hobby. Dobre padlo po čase podebatovať s priateľmi od vína, napríklad aj s Jožkom Šuchterom z Vinera, špecialistom na rakúske vína a ich pompézne degustácie.

 

 

 

 

 

Laskominy od Maryny zaujali aj vedúcu predstaviteľku hnutia Slow Food na Slovensku, Petru Molnárovú. Slow Food podporuje remeselných producentov a roľníkov (farmárov), vďaka ktorým prichádzajú na naše taniere dobré, čisté a férové potraviny.

 

 

 

 

 

Medzi vínomilcami sa objavil aj Dušan Škubák (človek za akciou Živé vína v Starej tržnici v Bratislave) s potenciálnou priateľkou;) a pani manželka vinára Vlada Magulu.

 

 

 

 

 

A samozrejme dámy z Levíc a Vancouvru po osviežujúcom, dobre zachladenom Vlašáku 2014 od vinárstva Kasnyik.

 

 

 

 

 

Detail pivnice Petra Korába, vertikálne degustácie, ušľachtilá čierna pleseň, korky, modrá konvička a tak.)

 

 

 

 

 

Bandi Mátyás, vinár z Novej Viesky pri Strekove, člen združenia Autentista Slovakia dorába svoje vína v zmysle Charty Autentistu, pričom uprednostňuje postupy minimalizovania zásahov pri výrobe vína. Nepoužíva komerčné, selektované kvasinky. Mušty v jeho pivnici kvasia spontánne pomocou autochtónnych kvasiniek a baktérií prítomných na hrozne a v pivnici. Z degustovaných vín môžme spomenúť Tramini 2012, šťavnatý, netypický tramín so skôr jemnejšími tónmi bieleho korenia, prezretého ovocia s perzistentnou, bohatou dochuťou.

 

 

 

 

 

Rodinné vinárstvo Kasnyik dôstojne zastupoval nadaný, mladý someliér Adam Fabián. Odporučil nám Mária Cuvée 2013, bordeaux-style kupáž Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot z dubových sudov. Južan na večerné popíjanie, vynikol so svojím prezreto-ovocným telom a bohatou štruktúrou chutí sliviek, černíc, korenín a očakávane dlhou dochuťou.

 

 

 

 

 

Zsolt Sütő z vinárstva Strekov 1075. Tretí člen združenia Autentista Slovakia preferuje pestovanie stredoeurópskych odrôd viniča a zrenie vína v drevených sudoch. Vo svojej filozofii sa snaží akceptovať a neskresľovať vplyv počasia daného ročníka na víno, týmto spôsobom premietne do vína pravdivý Strekovský terroir. Z ponúkaných vín štandardne rezonoval korenistý a plný Heion 2013, pôvodnými metódami dorobený, nefiltrovaný, nečírený, “oranžový” Rizling Vlašský, ktorý maceroval na šupkách 15 dní.

 

 

 

 

 

Zábavným bonusom večera bola dražba vintage-vín pod vedením Honzu Čulíka z vínneho baru Thir z Táboru (CZ). Vďaka premyslenej stratégii prihadzovania (tréning sledovaním Války Skladov;) sa mi podarilo vydražiť dve raritky, Neuburské 2008 od Petra Korába a Cuvée Linda 2007 od vinárstva Čačík, teším sa keď si otvorím niečo, čo už na trhu nie je. V celku sa dá festival zhodnotiť ako maximálne vydarená akcia, ktorá rozšíri vínne obzory nie len profesionálovi, ale komukoľvek kto hľadá s otvorenou mysľou. Rešpekt pre organizátorov a samozrejme autentických vinárov. Budúci rok určite znova.