SVÄTOVAVRINECKÉ

červené pre intelektuálov a.k.a. Pinot v horskej obuvi

 

 

 

Svetové vinárske médiá hovoria o Vavrincovi pri zmienkach o snáď všetkých okolitých krajínách, len nie pri Slovensku …., práve preto padlo rozhodnutie NOVEJ klubovej 6ky na ->> SAINTLAURENT-SLOVAK-SUPER-SIX <<—

 

Hoci Vavrinec pochádza z Alsaska (FR - zmienka o pestovaní z 18. stor.), dnes ho vo Franczúzsku paradoxne nepestujú. Usídlil sa v Nemecku, Rakúsku, Česku a Morave, Maďarsku..., a áno, aj u nás na Slovensku.

 

Napriek tomu, že patrí do širšej rodiny Pinotov (kříženec Pinot Noir s bližšie neurčenou odrodou), vo svete je všeobecne považovaný za odrodu (LEN!) priemernej kvality, čo však Slovenské Vavrince úspešne vyvracajú.

 

Vavrinec je sýto červenej, až purpurovej farby, štruktúrovaný no zároveň zamatovo hladký (zrením vo fľaši sa “zamat” zintenzívňuje) s charakteristickými ovocnými tónmi prezretých čerešní, višní a sušených sliviek. Občas prekvapí černicami, čiernou ríbezľou, cigarou a koreninami. S radosťou vyzrieva v drevených sudoch a hľadajúceho vie potešiť archivačným potenciálom.

 

Ide o náročnú odrodu na pestovanie, citlivá pri kvitnutí, skoro dozrieva, ľahko sa spáli a má sklony k botrytíde. Tak isto je náročná na podložie a prostredie, ktoré vie výborne interpretovať (ako Frankovka), samozrejme pri limitovaní zásahov a manipulácií zo strany vinára.

 

Svetoznámy vinársky publicista z Vancouvru, John Schriener opísal zážitok z Vavrinca ako “keď si Pinot Noir obuje horskú obuv”, elegán v botaskách. Dá sa s ním súhlasiť, Vavrinec je mäsitejší, hustejší, tmavší Pinot (a samozrejme za nepomerne lepšie ceny, o tých Burgundských ani nehovoriac). Bill St. John, vínomilec so 40 ročnej prxou v obore, Vavrinca na svojom blogu pre nezasvätených opisuje (v aromatike, chuti, štruktúre) ako “kríženca Burgundského Pinot Noir (elegancia, ovocnosť, ľahkosť) s juhofrancúzskym Syrahom (telo, korenie, taníny).

 

V neposlednom rade je to výborný gastro-spoločník k mäsu v akejkoľvek forme, vyzretým syrom či šalátom.

 

(zdroje: http://bit.ly/1fZLPHh, http://trib.in/1ITyM7v, http://bit.ly/1MHoWX0)