Piedmont 2015

 

 

(autor fotoblogu - Juraj Konečný)

 

 

 

Hoci je tento blog, ako názov hovorí o Piedmonte, po ceste sme strávili pár dní na Lago di Garda. Vďaka miernej klíme sa v okolí jazera darí slávnym a typickým talianskym produktom ako gorgonzole z Milána, či Arborio ryži z Verony, a samozrejme VÍNU. Valpolicella v Taliančine znamená "údolie mnohých pivníc". Región Valpolicella DOC ponúka svetoznáme červené vína z lokálnej odrody Corvina, ktorá je zľahka kupážovaná s odrodami Molinara a Rondinella. Ovocné, ľahké až stredne ťažké vína s príznačnou kyselinkou sa zvyčajne pijú po trojročnom zrení.

 

 

 

 

 

 

A sme v Piedmonte. Barbera - všeobecne v Taliansku považovaná za odrodu nižšej kvality vhodnú do cuvée, no v Piedmonte sa pestuje vo svojej najlepšej kondícii. Dokonca tu má dve samostatné apelácie DOC (Barbera d’Alba, Barbera d’Asti). Aromatika fialky, levandule, kadidla, vanilky, muškátového oriešku, anízu, tmavej čerešne, sušených jahôd a sliviek. Tradične sa pije medzi 2 až 4 rokmi zrenia vo veľkých, neutrálnych sudoch. Ľahké taníny a vyššie kyselinky vytvárajú pri Barbere pocit šťavnatosti. Vinárski vedci zistili, že pôvod tejto odrody siaha až do 7. storočia n.l. Pričom napríklad taký populárny Cabernet Sauvignon sa pestuje od cca. 17. storočia, čo robí Barberu o 1000 rokov dlhšie pestovaný druh.

 

 

 

 

 

Piedmont - Nizza Moferrato - Cascina Christiana - vinice doslovne oblepené po kopcoch na okraji mesta. Zem Barbery - odborníci na túto odrodu tvrdia, že "vicino di Nizza" je skutočne najlepšia Barbera (nie len v Taliansku).

 

 

 

 

 

Rodinné vinárstvo a B&B Cascina Christiana, má nie len nádherný 360° výhľad na okolité vinice a nekonečný bazén, ale ročne dorába 30.000 fliaš kvalitného vína z vlastných vinohradov, prevažne Barberu Reiss (sviežejšiu, ovocnú, zrejúcu v nereze) a Barberu Motta (mohutnejšiu, zamatovo-vanilkovú, zrejúcu v 400l drevených sudoch).

 

 

 

 

 

Párovanie regionálneho vína s lokálnym jedlom: medzi tradičné miestne pokrmy Nizza Monferrato patria cestoviny Tajarin (čerstvé s vysokým podielom vaječných žĺtkov, ktorých môže obsahovať až 40 na 1kg cesta) s hoblovanými hľuzovkami. Jedlo je to neskutočné, stoicky jednoduché a veľmi chutné. Napárované s lokálnou Barberou a zážitok je kompletný.

 

 

 

 

 

Parcely sú v Piedmonte premyslene podelené a hlavne kompletne využité. Víno a lieskovce sa tu tešia veľkej sláve. Ako je chránené Champagne alebo Tokaj, Piedmont ako domov firiem Nutella a Ferrero Rocher, je jedinou oblasťou sveta v ktorej sú tieto orechy medzinárodne chránené. Hrdým názvom "Nocciola del Piemonte" (lieskový oriešok z Piemontu) sa smú pýšiť len lokálne dopestované lieskovce. Na obale je uvedený okrem názvu baliarne aj "Indicazione geografica Protetta" alebo "IGP”. ..a kde končia lieskovce, začínajú kopce pokryté vinicami (+ cena pôdy stúpa).

 

 

 

 

 

Barolo DOCG - rozlohou malá apelácia veľkých vín Piedmontu. Leží juhozápadne od mestečka Alba a je len 7km dlhá a 5km široká. 1 ha vinohradu tu priemerne stojí 1,5 mil euro, no len málokedy je niečo na predaj (ako v podstate vo všetkých TOP vinárskych oblastiach sveta). Apeláciou povolená 1 odroda je miestne Nebiollo z ktorého sa dorába Barolo. Mohutné, štruktúrované červené víno so zrecím potenciálom niekoľkých dekád. Nenadarmo sa mu tu hovorí Víno kráľov a kráľ vín. Nebbiolo (slovensky “hmlistý”) sa pestuje len v Piedmonte a niekoľkých priľahlých oblastiach, nikde inde na svete sa mu nedarí.

 

 

 

 

 

Pivnica vinárne Mauro Sebaste - producenta 3 druhov Barola z 3 rôznych viníc (okrem Nebbiola pestujú aj odrody Barbera, Cortese, Arnese, Moscato a Viognier). Barolo Riserva zreje 3 roky v 400l drevených sudoch a ešte rok vo fľaši (v rámci pravidiel apleácie). Nové sudy používajú 2 roky, následne ich odpredajú. Vinárstvo obhospodaruje 30 ha vinohradov v ktorých v auguste umelo znižuje úrodu strihaním strapcov tak, že ponechá len dva na koreň. Z vylisovaných šupiek si Mauro necháva vypáliť 5 druhov vlastnej Grappy.

 

 

 

 

 

Andrea, nový zamestnanec vinárstva, vysvetľuje detaily vinifikácie Barolo Tresuri 2011.

 

 

 

 

 

A k dobrému Barolu patria miestne špeciality: Carne cruda (tatarák z teľaciny) a Roast beef so šalátom s miestnej varenej zeleniny.

 

 

 

 

 

Piedmont je povinná jazda nie len pre vínomilcov, ale aj pre turistov hľadajúcich poctivé, domáce jedlá, unikátnu kultúru a históriu, jedinečnú prírodu (okolo Piedmontu sú hory - Alpy zo severu, Apeniny z juhu) a taliansku pohostinnosť a temperament.