Frankovkový radikál Roland Velich 

 

z vinárstva Moric

 

 

(autor - Ján Záborský)

 

 

 

 

V kontexte strednej Európy nie je silná tradícia, aby sa vinár úzko zameral na jednu odrodu. Takýchto monotématických vinárstiev na území bývalého Rakúsko – Uhorska nájdeme málo. Stredoeurópska tradícia bola vždy skôr postavená na odrodovej bohatosti a tento trend sa v rôznych variáciach preniesol až do súčastnosti.

 

Rolan Velich z vinárstva Moric „prepadol“ Frankovke modrej, ktorá tvorí takmer 90% jeho produkcie a popri tom ešte trochu koketuje s Veltlínom. Frankovka má podľa neho podobne ako Pinot Noir schopnosť dokonale vyjadriť terroir, z ktorého pochádza, preto má potenciál stvoriť veľké víno s finesou. Frankovku vníma ako kultúrne a historické dedičstvo, ktoré nám zanechali naši predkovia a našou úlohou je toto dedičstvo udržiavať a rozvíjať.

 

Názory Rolanda Velicha sú veľakrát pre väčšinu populácie, ktorá sa uspokojí s prvoplánovou primárnou aromatikou, až moc vyhranené. Ale buďme radi. Veď bez podobných „radikálov“, ktorí posúvajú hranice poznania, by sme sa utopili v nekonečnom mori nudy a gýču.

 

Na úvod degustácie vinárstva Moric, ktorú pripravil Jozef Šuchter zo spoločnsti Vinera, sa objavili dva vzorky Veltlínu zeleného, kde hrozno pochádza z obce Sankt Georgen,  z vinohradu, ktorý má 30 – 40 rokov a je vysadený na vápenci.

 

Grüner Veltliner Sankt Georgen 2012. 14,5% Alk. 
Na úvod vo vôni tóny maslovej hrušky. Na pozadí biele korenie. Aromatika okamžite dáva tušiť, že sa jedná o víno z teplého ročníka. Jemné kyselinky. Bohaté, opulentné a masívne telo. Jemne pálivá dochuť.


Grüner Veltliner Sankt Georgen 2011. 14% Alk.
 V aromatike dominuje biele korenie. Svieže a harmonické kyselinky majú doslova ideálnu konštrukciu. Stredne plné a elegantné telo. Noblesná dochuť s dotykom minerality. Na pozadí sa objavujú terciálne tóny. Víno s finesou.

 

 

 

One question for Roland Velich, why Blaufränkisch?

 

 

Základnú Frankovku s označením Burgenland považuje Roland Velich za dôležité víno vo svojom portfóliu, pretože podľa neho reprezentuje základnú myšlienku a štýl vinárstva Moric. Hrozno pochádza z obcí Neckenmarkt a Lutzmamnsburg,  fermentácia prebehla v oceľových nádržiach. Víno zrelo 13 mesiacov v 600 - 4500 litrových sudoch.

 

Blaufränkisch Burgenland 2013. 12,5% Alk. 
Vo vôni dominujú svieže, zeleno herbálne tóny. Veľmi čisté a úprimné. Svieže kyselinky, mometálne až hravo nezbedné. Stredne plné telo, trochu kostrbaté. Ľachšie a príjemné víno.


Blaufränkisch Burgenland 2012. 13% Alk. Vôňa v prvom momente trochu uzavretá a divokejšia. Postupne sa otvára. Pôsobí opulentnejšie a prezretejšie. Jemné kyselinky. Opulentné až agresívne mohutné telo s výraznou dochuťou. Frankovka z teplého ročníka.

 

 

Frankovka Neckenmarkt reprezentuje selekciu z deviatich najstarších vinohradov v obci Neckenmarkt, ktoré ležia väčšinou na veterných terasách. Výnos: 24 hektolitrov na hektár. Hrozno sa zbiera  aj spracováva z každého vinohradu samostatne. K výslednej kupáži dochádza približne po jedenástich mesiacoch a víno zreje ďalších trinásť mesiacov v drevených 500 – 4000 litrových sudoch.

 

Frankovka Lutzmamnsburg pochádza z vulkanického podložia a reprezentuje selekciu z desiatich najstarších vinohradov v obci Lutzmamnsburg. Výnos: 17 hektolitrov na hektár. Hrozno sa zbiera a spracováva z každého vinohradu samostatne. K výslednej kupáži dochádza približne po desiatich mesiacoch a víno zreje ďalších dvanásť mesiacov v drevených 500 – 4000 litrových sudoch.

 

 

 

Blaufränkisch Neckenmarkt 2012. 13,5% Alk.
 Ťažšia prezretá vôńa, plná čierneho a červeného ovocia. Veľmi bohatá a komplexná. Meditatívny charakter. Svieže kyselinky. Veľmi elegantné telo – zamatové až ľúbivé. Komplexné a výrazné víno.


Blaufränkisch Lutzmamnsburg 2012. 14% Alk. Vo vôni sa navzájom prelínajú zelené až herbálne tóny s bielym korením.  Na pozadí sú doplnené ovocnosťou. Svieže kyselinky tvoria nenápadnú kostru ideálne šťavnatému telu. Dochuť je prekrásne dlhá a pritom jemná, s dotykom minerality. Ideálna frankovka. Veĺké víno.

 

Blaufränkisch Neckenmarkt Alte Reben 2011. 14% Alk. Ťažšie višňové tóny, na pozadí sa objavuje svieži herbálny tón a čerstvo pomleté korenie. Svieže kyselinky. Pekne uležané a harmonické telo. Elegantná dochuť.


Blaufränkisch Lutzmamnsburg Alte Reben 2011. 14% Alk. Vo vôni dominujú sviežejšie korenistejšie tóny. Výraznejšie kyselinky. Trochu kostrbaté telo. Výrazná a pikantná dochuť. Vibrujúce a vzrušujúce víno.

 

Blaufränkisch Neckenmarkt Alte Reben 2010. 13% Alk. Vo vôni už dominujú terciálne tóny – jemný dotyk tabakového listu, ktoré sú doplnené korením. Svieže kyselinky sú krásne zakomponované do krehkého a subtílneho tela. V dochuti sa objavujú čajové tóny. Veľmi jemné a elegantné víno s finesou.


Blaufränkisch Lutzmamnsburg Alte Reben 2010. 13% Alk.  Vo vôni kombinácia zelených – herbálnych tónov v spojení s terciálnymi tónmi – suchého orechového listu, vytvárajú zaujímavé napätie. Výraznejšie kyselinky a silné taníny. Stredne plné telo. Pikantná až korenistá dochuť.

 

Blaufränkisch Neckenmarkt Alte Reben 2009. 13.5 % Alk. Elegancia a noblesa. Ideálna kompozícia veľkého ročníka. Veľké víno s finesou.


Blaufränkisch Lutzmamnsburg Alte Reben 2009. 13.5 % Alk. Komplexné, harmonické víno. Stále pôsobí sviežo. Krásne víno.

 

 

V kontexte štyroch ročníkov na mňa Neckenmarkt pôsobil viac opulentne, prezretejšie, ovocnejšie. Lutzmamnsburg naopak zas viac sviežo a herbálnejšie. Momentálne to vyzerá tak, že s ročníkom 2012 si podľa mňa lepšie poradil Lutzmamnsburg, z ročníka 2009 Neckenmarkt zase ponúkol naozaj veľké víno s finesou, ktorému v strednej Európe len ťažko budem hľadať dôstojného partnera.