Štiavnická špacírka 2016

 

1 vinár & 1 jeho subjektívne najzaujímavejšieho víno / foto + popis / ŠŠ2016. 

 

(foto+text Juraj Konečný)

 

 

  

 

Pinot blanc MULTI / Víno Svetík (20€) – netradičný trojročníkový blend jednej odrody (2001, 2002 & 2012) zo sopečného tufového podložia Opatovského vinohradu. Vína kvasili spontánne a zreli samostatne 1-2 roky v sudoch, spojené boli v nereze. Plné tóny zrelej hrušky, jabĺk, sušených lúčnych kvetov a bieleho korenia. Na Janka typicky oxidatívne, štruktúrované, s medovo-brandyovským dlhým chvostom.

 

 

 

 

 

 

Frankovka modrá 2015 / Pivnica Brhlovce (14€) – víno kvasilo v pivnici celý jeden rok. Malolaktická fermentácia prešla tak isto spontánne bez zásahov hneď po prvej fermentácii. Zaujímavý je tu postup pri macerácii šupiek - krustu na kvasiacom víne nechal Janko 2 týždne bez miešania („pigeage“ – pred tým miešal 2x denne, po dlhšom nemiešaní krustu kontroloval či vonia, keďže nesmie začať hniť), čiže fermentujúci mok nedostával kyslík. Aj toto sa podpísalo pod intenzívnu čerešňovú aromatiku, typicky frankovkovsky pikantné čierne korenie spolu s červeným ovocím v dojazde. Víno je mladé, krásne, akokoľvek sa mu hodí zrenie nech vytiahne aj terciálnu aromatiku, aspoň rok, lepšie 5.

 

 

 

 

 

 

Murum 2013 / MarvlaTindo (17€) – cuvée z odrôd André, Frankovka a Pinot noir. Vína samostatne zreli v dreve 14 mesiacov, blendovali sa v nereze. Vyušené seno, kandizované čierne ovocie, sušené slivky, po Alibernetových rodičoch aj Cabernetovská zelená paprika. Telo je zatiaľ trochu tenšie s intenzívnymi tanínmi a perzistentným, sviežim suchým dojazdom. Opäť je tu predpoklad zaoblenia a doplnenia aromatiky po pár rokoch zrenia vo fľaši.

 

 

 

 

 

 

Extrakta 2015 / Pivnica Čajkov (24€) – Šeďák, alebo Pinot Gris dorobený odpustením šťavy od macerujúcich šúp („bleeding“ – v Provensálsku aj týmto spôsobom robia rosé) do štádia kvasiaceho koláča (Marek mu hovorí “puding”). Macerujúci puding bol pravideľne miešaný 1 mesiac, čo vo víne spôsobilo masívnu koncentráciu aromatiky - sýte sušené čerešňe, prezreté čierne višne & taníny pripomínajúce červené víno. Veľmi zaujímavé, gulaté, plné víno zlato-jantárovej farby na večerné špekulácie.

 

 

 

 

 

Ringburger 2015 (11€) – zaujímavý projekt Martina Varhanovského, ktorý spája vino a cestovný ruch (Kremnica, Banská Štiavnica, Handlová). Cuvée odrôd Syrah, Alibernet a Dornfelder. Víno vyrába p. Blaho a ako asi odrody nasvedčujú, ide o plný, južanský blend s vysokou kyselinkou a horčinkovým dojazdom.

 

 

 

 

 

Rizling vlašský 2014 Selection / Kasnyik rodinné vinárstvo (10€) – hoci Tomáš na foto nalieva Ryňák na šupkách, vybral som od neho iné víno, konkrétne môj obľúbený autentický Vlašák dorábaný metódou „Sur lie“ (ležaním v tomto prípade 12 mesiacov v sude na jemných kaloch, čo dodá vínu komplexnosť, jemne autolitickú, prenikavú aromatiku). Plné medovo-propolisové tóny s náznakmi živice a fenyklu na nose dopĺňa v ústach príjemná, vyššia kyselinka zeleného jablka vyvážená dlhou, krémovou dochuťou. Harmonické, šťavnaté a nenútené víno čo sa na nič nehrá.

 

 

 

 

 

Pinot noir 2015 / Mátyás Pince (12€) – Bandiho Pinoty dokážu vždy zaujať. V tomto prípade ide o mladé, 10 dní na šupách macerované a 10 mesiacov (bez síry a stáčania) na dreve zrejúci Pinot. Ústa kopírujú nos, pikantné, stredne tanické, ovocné tóny višní dopĺňa koža a les, ľahšie, elegantné telo. Predpoklad je, že tieto sa budú zrením vo fľaši ďalej koncentrovať a harmonizovať s ovocím. Osobne takmer taký dobrý Pinot ako sa mu podaril v r. 2014 (paradoxne 2013 je ešte uzavretý a bude čakať na piteľnosť asi najdlhšie). 

 

 

 

   

 

 

Rizling vlašský 2015 fľašovaný so sedimentom / C-winery Zoltán Kasnyík (8€) – mladší strekovský vinár sa možno inšpiroval vínom Nigori od Zsoltiho z vinárstva Strekov1075. Svoj Vlašák nechal kvasiť Sur lie 10 mesiacov v neutrálnom sude. Kaly následne pred fľašovaním pomiešal („batonage“) a takto mútne víno zavrel do fliaš s korunkou. Tento suchý Pet-Nat ponúkol šťavnaté, ovocno-kvasinkové tóny, ako aj maslovú aromatiku. Príjemný tiež zapôsobil pomer cena / výkon.

 

 

 

 

 

 

Furmint Amfora 2015 / Víno Vdovjak (25€) – víno zrelo spolu so šupami 6 mesiacov v kvevri - gruzínskej amfore (vo vnútri NEVOSKOVANEJ – ako zdôraznil Matúš). Následne išlo do sklenených demižónov, kde bolo 2 krát odkalené a kde sa v hrdle vytvoril flor (známy najmä v oblasti Jura). Pod ním zrelo víno ešte 4 mesiace. Furmint je tokajská odroda známa vysokými kyselinami, ktoré pevne „držia“ toto víno. Na nose je ihličie vianočného stromčeka a biele korenie, ktoré sa drží v ústach spolu s tónom mandľovej horčinky ešte dlho po dopití.

 

 

 

 

Miky-mauz 2014 / Milan Nestarec (15€) – kupáž Veltlínu, Tramínu, Chardonay a Pinot gris. Blend u tohto ako jediného vína prebehol od začiatku – odrody kvasili spolu 10 dní na šupách v drevenej kadi, a ďalej zreli v 225l drevených sudoch, pričom víno kvasilo aj pod florom (Jura style), nečírené a nefiltrované. Osobne ho hodnotím v aromatike ako obľúbené pivo Punk Ipa od škótskych Brew Dog. Farba je netradične hnedá a tmavšia. V nose aj v ústach prevládajú intenzívnejšie tóny exotického ovocia, mango, lychee, papaya, chuť je koncentrovaná s vysokou kyselinkou a náznakom VA – v tomto prípade dodávajúc na komplexnosti.

 

  

  

 

Cutis Pyramid 2014 / Slobodné vinárstvo (20€) – oranžové víno dorábané v tak ako hore Furmint v gruzínskej amfore. Ide o blend Rizlingu a Rulandu šedého 50:50. Mesačná macerácia na šupách, do samotnej amfory išlo na 1 rok ale už bez šúp. Následe po stiahnutí zrelo 9 mesiacov v dreve. Vino bolo prvý krát zasírené až pred fľašovaním. Aj vďaka tomu ponúka pomaranče, jablká, biele korenie, mineralitu a jemný saponát – v tomto prípade tiež dodáva komplexnosť aromatike. Dochuť je krásne dlhá, tanická a svieža.

 

 

 

 

 

Pinot blanc 2015 / Anton Uhnák (8€) – mladý pán vinár nechal toto technologicky čisté víno 14 hodín macerovať na šupách, ktoré po vylisovaní stiahol do kadí, kde fermentovalo „na studeno“ pri 13°C počas 3 a pol mesiaca. Sudená fermentácia je známa tým, že vo víne vyzdvihuje ovocnú aromatiku, čo pri tomto Pinote bolo jednoznačné – intenzívna čierna ríbezľa, skoro až cassis candy, mladé, vyššie kyselinky.

 

 

 

 

 

Chadonnay 2015 / Frtus winery (9€) – opäť víno od vinárov Stana a Rada urobené z 30% botrytického hrozna, ktoré zrelo 2 dni na šupách a 8 mesiacov na kaloch. Ovocné chute bielej broskyne, korenia, červených jabĺk a briošky.

 

 

 

 

 

 

Leánka 2011 / Tamás Pók (12€) – známy maďarský autentista s Egeru priniesol veľmi netradičnú (Bratislavskú) Leánku, alebo Feteascu Albu. Hrozno bolo odstopkované, pomleté a nechané 12 dní na šupách, odkiaľ bolo bez prešu stiahnuté do 800l sudu. Tu zrelo na kaloch, pričom bolo zo začiatku miešané (batonage) každé 2 týždne, potom raz za mesiac dokopy po dobu 15 mesiacov, kedy bolo stiahnuté a nafľašované. V našich končinách pre Lenánku dosť netradičný spôsob vinifikácie potlačil do úzadia typické ovocie a zároveň vyzdvihol autolytickú aromatiku chlebovinky a toustu. Vysoké kyselinky zeleného jablka, ihličnatý les a veľmi dlhú dochuť. Málo kto by si naslepo typol o ktorú odrodu ide.

 

 

 

 

 

Juhfark 2013 / Meinklang / Nahé vína – Miro Lánik (26€) – importér naturálnych vín Meinklang z Rakúska predstavil obľúbenú Tokajskú odrodu Juhfark, ktorú vinifikovali doma, no hrozno pochádza zo sopečnej Maďarskej oblasti Somló. Zaujímavá medzinárodná spolupráca, dopestované, dorobené a predávané v 3 krajinách strednej Európy.